top of page

HIC test.

CooperationOf.jpg

Kriterij poškodbe glave (HIC - Head Injury Criterion) je merilo verjetnosti poškodbe glave zaradi trka. HIC test se uporablja tudi za oceno varnosti v zvezi z vozili, osebno varovalno opremo in športno opremo. Je mednarodno priznana testna metoda za ugotavljanje verjetnosti poškodbe glave.

Za preizkus udarca v varnostno podlago (na otroških igriščih in športno-rekreacijskih površinah) se uporablja naprava, ki omogoča merjenje sile udarca človeške glave po stiku z varnostno podlago. Spremenljivka je izpeljana iz meritev merilnika pospeška, nameščenega v središču testne naprave (glave), ko je ta izpostavljena silam trka.

Športni fiziologi in strokovnjaki za biomehaniko uporabljajo HIC test pri raziskavah varnostne opreme in postavljanju smernic za tekmovalni šport in rekreacijo. Preko študij je bilo ugotovljeno, da se pretres možganov pojavi pri HIC=250 pri večini športnikov.

 

Pri HIC 1000 obstaja 18-odstotna verjetnost hude poškodbe glave, 55-odstotna verjetnost resne poškodbe in 90-odstotna verjetnost zmerne poškodbe glave pri povprečni odrasli osebi.

Mejna vrednost HIC 1000 je vezana na odraslega človeka, ki ima lobanjo že popolnoma razvito. Ker so otroška igrišča namenjena otrokom, ki so še vedno v razvoju, je ravno zaradi tega potrebno nadzorovati primernost varnostne podlage, ki je nameščena pod igrali ravno z namenom blaženja udarca in poškodbe glave. Najpogostejši vzrok resnih poškodb je ravno neustrezna varnostna podlaga.

vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Head_injury_criterion

 

 

 

 

 

Želite preveriti ali je vaša varnostna podlaga še vedno

primerna?

 

Pokličite nas in dogovorimo termin testiranja.

Da ne bo skrbi v primeru nezgode.

IMG_7613.jpg
bottom of page