top of page

Zunanja fitnes oprema (EN 16630)

CooperationOf.jpg

Zunanja fitnes oprema je primerna za ljudi, ki uživajo v gibanju in si želijo aktivno življenje v naravi. Pri pripravi tega evropskega standarda so bile težave kako prepoznati varnostne probleme samo po starostnih merilih, s katerimi bi bili sposobni obvladovanja tveganj, ki bi temeljila na ravni usposobljenosti posameznega uporabnika.

Tudi starostne skupine, ki jim ta oprema ni namenjena, bodo skoraj zagotovo uporabljale zunanjo fitnes opremo. Zato je bilo dogovorjeno, da se omogoči uporaba fitnes opreme od starosti 14 let ali s skupno višino več kot 1 400 mm in na tej podlagi določi varnostne zahteve. S tem je potrebno, da se jasno razlikuje od opreme za otroška igrišča v skladu s standardno serijo EN 1176. Vendar so se upoštevale ustrezne zahteve iz te serije evropskih standardov, kjer koli je bilo to koristno in možno.

Zahteve v tem evropskem standardu predvidevajo, da so vsi uporabniki fitnes opreme seznanjeni z omejitvami njihove fizične zmogljivosti in so sposobni uporabljati opremo brez pomoči. Če se oprema uporablja, kot je predvideno, torej v skladu z navodili za vadbo, ki so pritrjena na vsak posamezen kos opreme, se domneva, da se premika posamezen ali več delov telesa in da niso napačno obremenjeni. V posameznih primerih ne moremo izključiti preostalega tveganja. Vendar pa rahlo nepravilna izvedba ne sme povzročiti resnih posledic za zdravje uporabnika. V primeru nepravilne uporabe so možne poškodbe, podplutbe in nevarnost lažjih zlomov.

V skladu z razpoložljivimi možnostmi je priporočljivo ponuditi uvodne tečaje v rednih časovnih presledkih, v katerih usposobljeni strokovnjaki predstavijo posamezne dele opreme, njihovo uporabo ter vplive na telo in um.

Ta evropski standard določa splošne varnostne zahteve za izdelavo, namestitev, pregled in vzdrževanje trajno nameščene, prosto dostopne zunanje opreme za telovadbo.

bottom of page